Salut. Aliments per calmar la tos

La tos és un símptoma que pot tenir diferents causes, sent més freqüent en els mesos de fred a causa sobretot dels processos gripals.

Hi ha diferents aliments i mesures dietètiques que poden influir positivament sobre la simptomatologia de certes patologies respiratòries alleujant la tos seca i irritació de coll, i afavorint l’expectoració. Però, quines són aquestes mesures auxiliars per alleujar aquests símptomes?

Aliments i nutrients per a la tos

-Verdures: incloure en la dieta aliments rics en compostos ensofrats és un bon remei natural per ajudar a afrontar millor els processos infecciosos de l’aparell respiratori, ja que tenen efecte mucolític i fluidifiquen el moc, afavorint la seva expulsió. Entre aquests compostos hi trobem la al·liïna i el dialilsulfur presents a la ceba, el cibulet, la ceba tendra, el porro i l’all; i el isotiocinat i el sulforafan, presents en la col, la coliflor, el bròquil, la col, les cols de Brussel·les o el nap. En el cas de l’all, se suma també el seu efecte antisèptic, bactericida i expectorant, pel que tradicionalment s’ha utilitzat en casos de bronquitis crònica i grip.

-Aliments rics en betacarotè i vitamina A: la vitamina A és necessària per al manteniment de la pell i les mucoses, com les que recobreixen les vies respiratòries. També participa en el desenvolupament i diferenciació dels glòbuls blancs, exercint un paper important en el sistema immunitari i contribuint al manteniment de les barreres naturals contra les infeccions. La vitamina A es troba en aliments com el rovell d’ou i en forma de betacarotè (precursor de la vitamina A) en vegetals com la pastanaga, la carbassa, el préssec, l’albercoc o els espinacs.
orange-15046_1920
-Cítrics: Sumant dos dels sees propietats, com el seu efecte antioxidant i la seva participació en la formació de col·lagen, la vitamina C resulta ser una vitamina interessant per al sistema immunitari i protegir les mucoses. Les principals fonts són algunes fruites (maduixes, groselles, cítrics i kiwi) i verdures (pebrot, col, nap, rave, bròquil, patates i julivert cru).

-Peix Blau: és important entre altres coses pel seu efecte antiinflamatori, que també es reflecteix de manera efectiva sobre les mucoses de les vies respiratòries. Aquest tipus d’àcids grassos es poden adquirir amb un consum setmanal i regular de peix blau, així com de nous.

-Jengibre: Té un sabor molt característic i picant que li proporcionen les resines i olis essencials, entre els quals destaca el gingerol que, a més, és el que li atorga les propietats antisèptiques, ajudant a combatre possibles focus infecciosos i exerceixen un efecte antitussigen i expectorant sobre les vies respiratòries. Una bona manera de prendre-ho és en forma d’infusió barrejat amb mel i llimona.

-Mel. Exerceix efecte suavitzant sobre la mucosa de la faringe i alleuja la irritació de gola.

I recorda els imprescindibles per alleujar la tos ..

-Més Aigua: realitzar una ingesta abundant de líquids facilita la fluïdificació i expectoració del moc. S’aconsella prendre un mínim de 1,5-2 litres d’aigua en forma d’aigua, infusions, liquats i brous.

-Menys Lactis: reduir el consum de lactis: durant el procés gripal, en presència d’un excés de mucositat, s’aconsella moderar el consum de lactics per la seva influència en l’augment de la producció de moc. D’aquesta manera no s’empitjora la simptomatologia.

Font: http://vivelasalud.dkvseguros.com/