Distintius ambientals per vehicles a motor. Ja estan aquí.

La qualitat de l’aire, la protecció de l’atmosfera i la preservació de la salut, formen
part de les principals preocupacions de la societat actual. En aquest sentit les institucions públiques, la Unió Europea a través de les directives de qualitat de l’aire i de reducció i control de lesemissions, així com els estats membres o tercers països, treballen sota l’objectiu comú de la reducció dels nivells de contaminació. En aquest mateix sentit, l’ús i
promoció de tecnologies menys contaminants en la mobilitat implica el foment de la
indústria relacionada amb els vehicles, fent que aquesta desenvolupi nous productes sota
d’una òptica d’innovació i generació d’economia d’alt valor afegit.

Són quatre els distintius ambientals creats en funció de l’impacte mediambiental dels vehicles i dels mateixos, classificaran i graduaran el 50% del parc més eficient.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


Aquesta categorització té el seu origen en el Pla nacional de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera 2013-2016 (Pla Aire) en què s’afirma que tant les partícules com el diòxid de nitrogen tenen en el tràfic rodat la principal font d’emissió en les grans ciutats i proposa la classificació dels vehicles en funció dels nivells de contaminació que emeten.
La classificació del parc té com a objectiu discriminar positivament als vehicles més respectuosos amb el medi ambient i ser un instrument eficaç al servei de les polítiques municipals, tant restrictives de trànsit en episodis d’alta contaminació, com de promoció de noves tecnologies a través de beneficis fiscals o relatius a la mobilitat i el medi ambient.
La col·locació del distintiu és voluntària. No obstant això, i atès que facilita la ràpida identificació dels vehicles menys contaminants, li recomanem que ho s’adhereixi a l’angle inferior dret del parabrisa davanter, si es disposa d’ell, o si no, en qualsevol lloc visible del vehicle.
Els vehicles que es matriculin des de la implantació de cada un dels distintius ambientals, rebran el seu distintiu juntament amb el permís de circulació, en el moment que es matriculin. En el cas dels vehicles ja matriculats, la DGT amb la col·laboració de Correus, farà arribar als titulars de vehicles el distintius ambientals que li correspongui.

Font: Pàgina web de la DGT