¿Accident amb una bicicleta? Com socórrer un ciclista

Darrerament s’han incrementat els accidents d’usuaris de bicicletes, sobretot en ciutat, i això té la seva explicació en què en els últims anys hi ha hagut un repunt de persones que trien la bicicleta com a mitjà de transport. Saps socórrer un ciclista després de patir un accident. Segueix llegint.


Ens agradi més o ens agradi menys, la realitat és que les vies cal compartir-les. Cotxes, furgonetes, autobusos, camions, motocicletes, scooters, vianants i també bicicletes. Cada vegada som més i el respecte es fa imprescindible. Cal recordar que el ciclista és un dels usuaris més vulnerables dels carrers i carreteres, juntament amb vianants i motoristes.

Segons el Baròmetre de la Bicicleta a Espanya 2015, un 35,3% dels usuaris de la bicicleta han tingut alguna vegada un accident amb ella. Si ens centrem en els que van en bici diàriament, el percentatge dels que han patit un accident augmenta a gairebé la meitat (44,1%).

I si ens veiem implicats o som testimonis d’un accident amb un ciclista, com hem d’actuar?

Una farmaciola bàsic en una motxilla o al cotxe
No és l’habitual anar caminant pel carrer amb una farmaciola, però sí que és aconsellable portar un al cotxe per si passa algun imprevist. També seria aconsellable que els ciclistes portaran algun kit amb guants de làtex, gases, tiretes o esparadrap, analgèsics, iode i un petit pot d’aigua oxigenada.

Si anem a socórrer un ciclista en un accident el primer és posar en pràctica les normes bàsiques de primers auxilis segons la conducta PAS: Protegir, Alertar i Socórrer.

summer-ray-of-sunshine-bikes-bicycles

PROTEGIR: Abans de fer res és important valorar la situació i no córrer riscos innecessaris, per exemple, si ja hi ha persones atenent el ferit i no tens coneixements mèdics, millor no paris el teu vehicle o acudeixis com a vianant només a mirar. Si la teva ajuda és essencial, per al teu vehicle en un lloc que no destorbi o pugui provocar un accident, activa els llums d’emergència, posa’t l’armilla reflectant i protegeix la zona senyalitzant amb els triangles d’emergència.

AVISAR: El següent pas és demanar ajuda urgent trucant al servei d’emergències 112 o utilitzant un lloc ‘SOS’ proper. Et demanaran dades com a lloc de l’accident, nombre de víctimes i el seu estat. Per saber això últim és important que comprovis si respira, si té pols i si està conscient. Segueix les indicacions que et donin des del centre d’emergències.

SOCÓRRER: És el moment d’ajudar a l’accidentat. Mai sabem quan ens veurem embolicats en una situació així pel que, si tens oportunitat, aconsellem fer un curs de primers auxilis. Si tens aquests coneixements, serà el moment d’aplicar-los. Si no els tens, sempre pots acompanyar el ferit, parlar-li, cobrir-li amb una manta perquè es refredi seu cos.

Corts amb hemorràgies, com actuar
Les ferides més freqüents dels ciclistes solen ser talls amb hemorràgia. En aquests moments és quan una farmaciola bàsica ens vindria molt bé per aturar la sang fins que arribin els sanitaris. Una norma és elevar la zona per sobre del cor si és possible. Així, si la ferida és al braç el que haurem de fer és seure al ferit i elevar el seu braç per sobre del cap. En el cas que la ferida estigui a la cama, s’ha de tombar i elevar la cama per sobre del cos. Amb això s’evita que el corrent sanguini flueixi amb rapidesa i vam aconseguir frenar abans l’hemorràgia.

Un cop aconseguit, cal taponar la ferida amb una gasa o compresa i pressionar entre 30 i 60 segons, canviant la gasa periòdicament. Quan la ferida deixa de sagnar, es vengui la zona pressionant, però sense tallar la circulació sanguínia.

Per a més seguretat, s’aconsella sortir acompanyat a anar amb bicicleta per camp o carretera. Tant si et mous amb bicicleta, com en un vehicle de motor, o si ets vianant, precaució i respecte a les normes.

Font:www.circulaseguro.com