Motius per deixar de fumar

your-20198__180

 

Motius per deixar de fumar

Fumar és un hàbit àmpliament estès en la nostra societat malgrat les múltiples campanyes que des de fa anys van duent a terme periòdicament les diferents administracions per promoure la salut i l’abandó d’aquesta addicció nociva.

Prendre la decisió d’abandonar el cigarret no és fàcil. En aquest article els expliquem alguns dels nombrosos beneficis físics, psicològics i econòmics que porta aparellat deixar de fumar. Si t’ho estàs pensant, segur que trobaràs bones raons.

Els principals beneficis d’abandonar el tabac es relacionen amb la salut física de la persona fumadora. La millora en la salut es produeix de forma immediata: a les 24 hores de deixar de fumar ja disminueix el risc d’infart; a les 48 hores es comença a recuperar sensacions tan agradables com el gust o l’olfacte; i a les 72 hores es respira millor.

Amb el pas dels mesos, la persona exfumadora experimenta un conjunt de beneficis en la seva salut. D’una banda, disminueix la sequedat de la boca i el color groc de les dents, i desapareix la tos, la congestió nasal i la sensació d’ofec. A més, es recupera rendiment físic perquè millora la capacitat respiratòria; augmenten els nivells de testosterona (i amb això el rendiment sexual) i també millora l’aspecte de la pell.

Però els beneficis no es queden aquí. Un dels aspectes més positius de deixar la cigarreta és que augmenta l’autoestima de la persona, perquè experimenta la sensació d’haver recuperat la llibertat que li havia tret l’addicció al tabac.

Un altre benefici bastant important, més en els temps que corren, és l’estalvi econòmic que s’obté per deixar el tabac. Encara que molts fumadors prefereixen no fer els comptes, fumar costa a l’any al voltant de 1000 euros només en cigarrets, als quals cal afegir les despeses en atenció sanitària derivats de la pèrdua de salut que suposa aquesta addicció.
Només en dos dies

En només un parell de dies el cos queda alliberat del monòxid de carboni que conté el fum de la cigarreta. Conseqüència: augmenta el nivell d’oxigen a la sang i millora l’aspecte físic general. Fumar també constreny els vasos sanguinis, de manera que la sang fluirà més fàcilment. Les persones amb problemes circulatoris notaran que els dits de les mans i dels peus es refreden menys. Una vegada que desaparegui la síndrome inicial d’abstinència dormirà millor. Tant l’olfacte com el gust es faran més sensibles, fins al punt que el fum del tabac d’altres fumadors li podrà irritar, i així mateix li fastiguejarà l’olor que deixa a la seva roba.

Els beneficis de deixar de fumar

Als 20 minuts
La tensió arterial i el pols es normalitzen i s’incrementa el flux sanguini.
A les 8 hores
El nivell de monòxid de carboni a la sang comença a disminuir.
A les 48 hores
El monòxid de carboni i la nicotina han desaparegut per
complet.
Als 2 o 3 dies
Menys mucositat, o cap, a la gola i els bronquis i amb això, menors dificultats respiratòries.
Als 5-7 dies
Milloren els sentits de l’olfacte i el gust, l’alè és més fresc, les dents estan més nets i el nivell d’energia augmenta.
A les 2-3 setmanes
La síndrome d’abstinència física desapareix i poden passar hores sense recordar-se del tabac. Disminueix així mateix el risc de trombosi.
A les 3-4 setmanes
La tos i les molèsties en els pits nasals desapareixen.
Disminueixen els problemes de falta d’alè i se sent menor fatiga. Més energia. Els pulmons són més forts davant d’una infecció.
Als 2-3 mesos
La funció pulmonar millora un 5%.
A l’any
Es divideix per dos el risc de patir malalties cardiovasculars.
Als 2-3 anys
Els riscos de patir pneumònia o grip són els mateixos que els d’un no fumador. Els riscos d’atacs de cor, angina de pit i problemes cardiovasculars continuen baixant.
Als 5 anys
El risc de càncer de coll, esòfag i bufeta es redueix a la meitat.
Als 5-10 anys
Els riscos de malalties cardiovasculars o trombosi són els mateixos que els dels no fumadors.
Als 10 anys
El risc de càncer de pulmó es divideix per dos.
Als 15-20 anys
El risc de patir càncer de pulmó, gola, esòfag o bufeta és el mateix que el dels no fumadors. Tot i així, el risc de patir càncer de pulmó dels ex fumadors empedreïts (20 o més cigarrets diaris) segueix sent el doble la resta de les seves vides.
Altres avantatges

Menys estrès

Tot just uns mesos després de deixar-ho, els fumadors més empedreïts es consideren a si mateixos menys estressats. Hi ha la evidència que la nicotina, lluny d’alleujar l’estrès, pot causar-lo. La percepció dels fumadors que la nicotina ho alleuja es deu simplement al fet que satisfà la demanda del cos de més
nicotina entre cigarrets; la resposta d ‘”agraïment” de l’organisme després de la nova dosi és la que alleuja la tensió.

Més temps i … més diners

El guany de temps després deixar-ho és una sorpresa per als exfumadors. La major part dels fumadors no és conscient del temps que dediquen a preocupar-se pel tabac: on comprar-lo, quan, en festius o per la nit …

I … per què parlar dels diners! Sentiment d’assoliment
És absolutament satisfactori fixar-se una meta i aconseguir-la, particularment quan el camí té obstacles imprevistos que cal superar. Molts exfumadors estan legítimament orgullosos d’haver-ho deixat i aquest sentiment pot enfortir enormement la seva autoestima. És bona idea que les fites establertes en els primers dies o setmanes després deixar-lo siguin realistes i no dir coses com ‘ho deixo ara mateix i per sempre’.

Pot incrementar la motivació si es premia vostè mateix en diverses ‘dates assenyalades’ que vostè mateix fixi: un dia sense fumar, després tres, una setmana, dues setmanes, un mes, etc. Moltes ‘victòries’ d’aquest tipus incrementen la confiança en un mateix.

Recuperar el control

Un dels aspectes més durs de deixar de fumar és resistir a l’ansietat per fumar. Quan es deixa de fumar, aquests moments d’ansietat arriben regularment, però habitualment desapareixen en un parell de minuts. Aquesta ansietat és com un múscul ben desenvolupat. Quan deixa d’usar-se es va afeblint fins que s’atrofia per complet. Cada vegada que es supera un moment d’ansietat es fa un pas més cap a aquesta atròfia. Quan aprengui a suportar els moments d’ansietat, haurà guanyat en tots els fronts. Aquests moments s’aniran espaiant i desapareixeran, recuperant el control de l’addicció.

Una nova faceta de la personalitat
Deixar de fumar pot fer que emergeixin aspectes nous de la personalitat. Com a part del procés de coneixement dels factors que desencadenen l’ànsia per fumar, molts fumadors acaben per saber què els s’enfada o estressa, què els fa feliç o què els avorreix. Aprendre a controlar noves situacions ja sortejar obstacles pot ajudar al desenvolupament personal.

Por al fracàs.

La major part dels fumadors ho intenten diverses vegades abans de l’assoliment final. En cada intent aprenen més sobre els seus hàbits i sobre les seves debilitats. De mitjana, s’intenta deixar-ho cinc vegades fins que es
aconsegueix. Encara que es pot aconseguir a la primera, deixar de fumar és un procés d’aprenentatge de les situacions i emocions més proclius a fer-lo caure.

No s’ensorri si torna a fumar. Analitzi què va passar, de manera que no torni a caure en aquest mateix error. Pregunteu-vos el següent:

Què estava fent quan vaig tornar?
Amb qui era?
Quin era el meu estat d’ànim?
En lloc d’agafar un cigarret ¿podia haver fet alguna altra cosa?